Moet gin koud staan?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Moet gin koud staan?

Een vraag die elke ginliefhebber zich wel eens stelt, is de volgende: moet gin koud staan? Het antwoord hierop is even simpel als de vraag: neen, gin moet niet koud staan. Kan het kwaad dat gin koud staat? Dat ook weer niet. Ik leg het hieronder even uit.

Een gin-tonic smaakt natuurlijk pas echt heerlijk als hij lekker koud geserveerd wordt. De twee meest gebruikte manieren om dit te bereiken zijn enerzijds het gebruik van ijsblokken en anderzijds het koelen van de bijhorende tonic in de koelkast.

Ijsblokken

Hoewel veel mensen denken dat je niet te veel ijs mag gebruiken om zo smeltwater te vermijden, werkt het net in de omgekeerde richting: hoe meer ijs je in je glas doet, hoe kouder je gin-tonic wordt en blijft en des te minder smeltwater je zal krijgen. Dus voor alle duidelijkheid: je mag gerust veel ijsblokken toevoegen aan je glas!

Tip: ook de grootte van je ijsblokken speelt een rol. Crushed ice of kleine ijsblokken zullen immers sneller smelten dan grote blokken en op die manier sneller voor smeltwater zorgen. Met andere woorden: des te groter je ijsblokken zijn, des te beter voor je gin-tonic.

Tonic in de frigo

Veel ijs gebruiken zal er op zich al voor zorgen dat je gin-tonic snel gekoeld wordt. Heb je je tonic op voorhand echter ook al gekoeld in de frigo, dan zal je gin-tonic meteen lekker koud zijn en minder smeltwater creëren.

Gin extra koud in de vriezer

Net zoals in elke ‘sport’ heb je ook in de ginwereld mensen die nog net een stapje verder gaan. They take it to the next level. Dit zijn de mensen die hun gin bijvoorbeeld in de frigo bewaren, of sterker nog, in hun vriezer bewaren. Dit zorgt ervoor dat je gin-tonic alleen maar nóg frisser zal zijn, meteen bij de eerste slok. België’s bekendste cocktailshaker Manuel Wouters is een goed voorbeeld van iemand die zijn (favoriete) gins in de vriezer bewaart.

Zij die meteen denken aan kapotte flessen en een bevrozen brok drank in de vriezer hoeven niet te panikeren. Het vriespunt van alcohol ligt een heel eind lager dan dat van water. Bij dranken met een alcoholpercentage van 40% ligt het vriespunt ongeveer rond -23 graden Celsius. Dat is nog net iets lager dan de temperatuur van de doorsnee vriezer die bij je thuis staat.

Wil je toch het risico niet nemen? Dan kan je er ook voor kiezen om je glazen even in de vriezer te leggen, alvorens je gin-tonic in te schenken. Deze truc zal er eveneens voor zorgen dat je gin-tonic nog sneller gekoeld wordt en nog langer gekoeld blijft.

vriesgekoelde gins

Naast het voordeel dat een vriesgekoelde gin ervoor zorgt dat je gin-tonic minder snel opwarmt, zijn er ook ginsoorten die zeer lekker zijn om puur te drinken wanneer zij op vriestemperatuur bewaard worden. Alidor gin is een heel mooi voorbeeld van een Belgische gin voor wie deze vlieger op gaat. Maar ook met andere gins is dit het experimenteren waard!

Conclusie: moet gin koud staan?

Gin hoeft niet koud te staan maar hoe kouder je gin-tonic, hoe lekkerder. Het kan dus geen kwaad om je gin te koelen in de frigo of vriezer, maar het hoeft niet.