Gin-tonic maken: hoe doe je het?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Iedereen heeft het al wel eens voorgehad: je gaat op café of op restaurant, je bezoekt enkele vrienden of je wordt uitgenodigd op een feestje en wat bestel je daar of wat krijg je daar voorgeschoteld: een gin-tonic. Niet zomaar een gin-tonic, maar een gin-tonic die je helemaal omverblaast. Eentje waarvan je denkt: zo’n gin-tonic maken moet ik ook kunnen thuis!

Dus je vraagt even subtiel of je de fles eens mag bekijken, je prent ze goed in het achterhoofd en de dag nadien bestel je dezelfde fles online.

Wat blijkt echter eens je je zelfgemaakte gin-tonic proeft: hij is helemaal niet zo lekker als je verwacht had… Hoe komt dat nu?

GIN-TONIC MAKEN: HOE DOE JE HET?

Hoewel een lekkere gin-tonic maken een kunst is, kan iedereen het: de barman, je vrienden, jij en ik. En wel met de volgende 6 stappen:

1. Kies het juiste glas

De keuze van het glas is essentieel voor de ultieme gin-tonic. Kies voor een bolvormig glas. Op die manier creëer je een groot raakvlak tussen de gin en de tonic. Bovendien zorgt de bolle vorm ervoor dat de verschillende aroma’s bij het proeven samengebracht worden ter hoogte van je neus en zo mooi tot uiting komen. Indien mogelijk mag het glas ook gekoeld zijn. Lees meer hierover in het artikel ‘moet gin koud staan?‘.

2. Voeg voldoende ijsblokken toe

Vul het glas voor 2/3e met ijs. Bij voorkeur grote blokken, die smelten minder snel.

3. Neem je favoriete gin

Voeg je gin toe aan het glas. Meet de hoeveelheid mooi af op 5cl. Dit kan het makkelijkst met een jigger.

4. Voeg niet teveel tonic toe

Voeg je tonic toe aan het glas. De meeste mensen gebruiken 20cl tonic (doorgaans het hele flesje) per 5cl gin. Het is echter aangeraden om te beginnen met 3/4e van het flesje en nadien eventueel nog verder aan te vullen tot je de smaak optimaal vindt. Gebruik bij voorkeur ook een barlepel. Heb je er geen ter beschikking, schenk de tonic dan zachtjes in via de rand van het glas. Belangrijk detail: gebruik niet zomaar eender welke tonic, maar kies voor een tonic die past bij je gin.

5. Werk af met botanicals

Werk je gin-tonic af met enkele botanicals (1, 2, maximum 3). Een simpele basisregel is: gebruik enkel botanicals die ook in je gin zitten. Daarmee kan je niets fout doen. Het is echter wel mogelijk dat je even wat opzoekwerk moet verrichten om te ontdekken welke botanicals allemaal in je gin zitten.

Er is 1 botanical waar je nooit iets verkeerd mee kan doen: jeneverbesjes. Ze zien er heel leuk uit in je glas, maar tenzij je ze wat plet, geven ze niet zoveel smaak af.

6. Santé

Geniet van je gin-tonic en laat je verleiden door de verschillende smaken die beurtelings aan bod komen.